Asgari Ücret Artış Senaryolarını Ele Aldık: Asgari Ücret Artışı Ne Kadar? Enflasyon Artacak mı?
Asgari fiyat artışı için görüşmeler başladı. Her zamanki gibi ilk görüşmeden sonuç çıkmadı. İlk 6 aylık enflasyona, patronların ve işçi sınıfının açıklamalarına, siyasetçilerin söylemlerine baktığımızda taban fiyata ne kadar zam yapılabileceğini bulmaya çalıştık.
Seçimler öncesinde eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, asgari fiyat seviyesinin 500 dolar olduğunu açıklamıştı. Bakan değişti ve seçim sonrası TL dolar karşısında değer kaybını hızlandırdı.
Asgari ücret 2015 yılına kadar Doğu Avrupa ülkelerinin üzerinde kalırken son yıllarda işler değişti.
Karatepe, ihracatın artması için fiyatlamada personel fiyatlarının kontrol kapsamında olduğunu ve bunun bastırılarak maliyetlerin düşürülmeye çalışıldığını belirtiyor.
Türkiye Personel Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş’in verilerine göre Mayıs ayında dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 33 bin 750 TL, açlık sınırı 10 bin 362 TL oldu. Yoksulluğun sonuna ulaşmak için taban fiyatın iki işçi üzerinden ikiye katlanması gerekiyor.
Türkiye’de asgari ücretin Avrupa Birliği ülkelerinin gerisinde kaldığı görülmektedir.
Türkiye ile gelişmiş ülkelerdeki asgari ücret karşılaştırması daha çok dikkat çekiyor.
Türkiye’de en çok dikkat çeken taban fiyat oranıdır.
Enflasyonun en düşük olduğu Ocak-Mayıs dönemindeki enflasyon oranıyla birlikte, asgari fiyat artırılsa asgari fiyatın ne kadar olacağına baktık. 500 dolar olması için (23,67 kuru ile) 11 bin 835 TL olması gerekiyor ki bu da yaklaşık yüzde 40’lık bir artış demek.
Asgari fiyat enflasyonda bir artışı tetikler mi?
Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye’deki genel ücret ve asgari ücret oranının yüksek olması “asgari ücret tuzağı” olarak adlandırılmaktadır. Ortalama ücretlere dönüşüyor ”diyor.
Türkiye’de bir taban fiyat, ay sonunu Avrupa’da asgari ücretten daha rahat geçirebilir mi?
DİSK Genel Başkanı Dilek Çerkezoğlu, “Türkiye’de asgari ücret, dünyanın ucuz işgücü cenneti olarak bilinen Çin’in bile gerisinde kaldı” diyor.
Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Özgür Burak Akkol, “Önceki bakanımız bir açıklama yaptı ama baştan sona dinlediğimizde ücretin dolara endekslenmemesi gerektiğini belirtiyor. Belli seviyelerden bir temenni olarak bahsediyor. Türkiye Cumhuriyeti’ndeyiz, bunu başka para birimleri belirlemiyor” diye açıklıyor görüşlerini.
Tüm bu açıklamalar ve uzman görüşleri ile birlikte 500 doların gerçekleşmesi sorun gibi gözükürken, son yıllarda asgari fiyatta güçlü artışların yaşanmaması, taban fiyat haline gelen taban fiyatın ne kadar olduğu konusundaki tartışmaların giderek arttığını gösteriyor. ortalama fiyat, devam edecek.
bozdogan-ajans.xyz