Atıklar bu fabrikalarda dönüştürülüyor
ANKARA (İGFA) – Ankara Büyükşehir Belediyesi, çevreye duyarlı ve geri dönüşüm odaklı projeleriyle tüm Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BelPlas AŞ tarafından Kahramankazan ilçesinde kurulmuştur. Sıfır Atık Yeşil Dönüşüm Tesisi’ Çalışmalar hızla ilerliyor. Tesis bünyesindeki fabrikalardan birinde park ve bahçelerden toplanan atık plastikler geri dönüştürülüyor. damla sulama borusudiğerinde ise budanmış ve derisi yüzülen ağaçların kesilmesi ve odun atıklarının yakacak olarak kullanılması amacıyla. peletedönüştürülüyor.
YAVAŞ: “ANKARA ÇEVRE DÖNÜŞÜMÜNÜN PARÇASI OLDU”
Sıfır Atık Yeşil Dönüşüm TesisiAnkara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla ‘duyururken şu ifadeleri kullandı:
“ Kurduğumuz iki fabrikada (Sıfır Atık Yeşil Geri Dönüşüm Tesisleri) plastik atıklar damla sulama borusuna aktarılıyor; atık dallar, yapraklar ve ağaçlar pelet haline gelir. Cumhuriyetin başkenti Ankara, sadece ekonomik dönüşümün değil, çevresel dönüşümün de parçası oluyor.”
HEM YEŞİL DÖNÜŞÜME HEM EKONOMİYE KATKI
1500 metrekare kapalı alan üzerine kurulu Sıfır Atık Yeşil Dönüşüm Tesisi’Çevre dostu olması, yanma süresi ve sağladığı güç açısından verimli yakıtlar arasında öne çıkmaktadır. pelet üretim yapılıyor. Başşehir genelinde budanan ve yolulan ağaçların kesilmesi ve odun atıklarının toplanmasıyla başlayan dönüşüm süreci, kesilenlerin öğütülerek toz talaş haline getirilmesiyle devam ediyor. Cipsler kurutulduktan sonra sıkıştırılır ve pelet haline getirilir.
Ankara’da önemli bir atık sorunu olduğunu belirten BelPlas A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Bedir, tesisteki çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
“Ankara’da önemli bir atık sorunu var. Atıkların bertaraf edilmesi önemli bir sorun… Sıfır Atık Yeşil Dönüşüm Projesi kapsamında belediyemizin atıklarının ekonomiye kazandırılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Burası bir pelet fabrikası. Belediyemiz tarafından sonbahar ve ilkbaharda bir afet durumunda sökülen dallar, yapraklar ve ağaçlar burada topak haline getiriliyor. İhtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Böylece bir dönüşüm elde ediyoruz. Bertaraf edilmesi gereken bir sorun olan vahşi depolama ile çözülmeye çalışılan bir işi ekonomiye kazandırmak istedik. Mansur Başkanımız sağ olsun bize çok destek verdi. Yolumuzu açtı, bize gönül verdi. Burası birdenbire ortaya çıktı.”
TARIM TOPRAKLARINDA ALTYAPIDAN DA KAÇINILMIŞTIR
Aynı zamanda Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından park ve bahçelerden toplanan atık plastikler geri dönüşüme kazandırılıyor. damla sulama borusu yapılmaktadır. Üretilen damla sulama boruları çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılarak kırsala destek sağlanmaktadır.
Üretilen damla sulama borularının değerini anlatan Bedir, şöyle devam etti:
“Plastik, çevre için korkunç bir katliamdır. Bertarafı da zor… Biz bu plastik atıkları çevreye değil ekonomiye kazandırma fikriyle böyle bir sistem kurduk. Burada belediyemizin plastik atıklarını topluyoruz. Toplanan atıkları önce parçalıyoruz. Daha sonra granül haline getiriyoruz. Ardından damla sulama borusu yapıyoruz. Yıkıcı sulama ile yapılan tarım alanlarında yaşanan verimsizliğin önüne geçmek için kırsalda tarım yapan çiftçi kardeşlerimize damlama sulama boruları temin edecek ve 2 yılda bir eskisini değiştirecek bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Günlük 35 kilometre üretim kapasitemiz var. Burada da temel amacımız sıfır atık projesine yardımcı olmak ve atık bertarafının zor olan kısmını ekonomiye kazandırabilmek” dedi.