Haber

Enkaz ve çığ aramalarında Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı arama kurtarma köpekleri görev yapıyor.

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) İnsani Yardım Tugayı, Doğal Afetler Arama Kurtarma (DAK) Taburu’na bağlı ‘Belçika Malinois’ cinsi özel eğitimli köpekler, 10 metre derinlikte enkaz arama, 2 metre derinlikte çığ operasyonu gerçekleştirebiliyor. . Dayanıklılığı ve zekası diğer köpeklere göre daha yüksek olan köpekler, yüzde 95 oranında canlı kurban bulma yeteneğine sahiptir.

Ankara’da Şehit Teğmen Hasan Şahan Kışlası’nda görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı DAK Taburu; Deprem, sel, çığ gibi her türlü doğal afette arama kurtarma faaliyetlerine katkı sağlar. WAC Taburu, tam donanımlı teçhizatı ve özel eğitimli köpekleriyle afetzede vatandaşların yardımına koşuyor. Bursa Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda yavru olarak özel olarak seçilen köpekler, burada 13 ay boyunca yoğun bir eğitimden geçirilerek arama kurtarma operasyonlarında görev almaya hazır hale getiriliyor. Arama kurtarma köpekleri, temel eğitimlerinin ardından her an afetlere karşı hazırlıklı olmak üzere bulundukları kışlada eğitimlerine devam ediyor.

ÖZEL EĞİTİMLER

DAK Taburu’nda görev yapan veteriner Üsteğmen Ahmet Akpınar, 15’i Belçika Malinois, 4’ü Labrador cinsi olmak üzere 19 arama kurtarma köpeğinin bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Köpeklerin temel eğitimleri 6 kişiden oluşuyor. ay sosyalleşme, 1 ay temel itaat ve 6 ay uzmanlık eğitimi.” “13 ay boyunca yapılıyor. Kondisyon kursu, kuvvet ve cesaret kursu, ardından enkaz arama eğitimi, havlama kutusu eğitimi gibi çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Arama kurtarma köpeklerinin özellikle Belçika Malinois cinsi olduğunu belirten Akpınar, “Bu cins köpekleri tercih ediyoruz çünkü diğer köpeklerimize göre arama arzuları daha fazla, yükseklik korkuları daha az, dayanıklılıkları ve zekaları diğer köpeklerimize göre üstün. Köpeklerimiz 200 metrelik alanda arama yapabiliyor; 10 “1 metre derinlikte enkaz ve 2 metre derinlikte çığ ararken her türlü canlı kurbanı bulma şansı yüzde 95”. söz konusu.

Akpınar, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde görev yaptıklarını, köpekler sayesinde 31 depremzedeyi canlı tespit ettiklerini belirtti. Akpınar, olası bir İstanbul depremine karşı da hazırlık yaptıklarını söyledi.

SILA DEPREMDE 12 HAYAT KURTARDI

Veteriner Uzman Çavuş Samet Çekim, Kahramanmaraş merkezli depremde Malatya’da 19 köpek arasında Belçika Malinois cinsi ‘Sıla’nın 12 depremzedenin kurtarılmasına yardımcı olduğunu söyledi. Çekim, “Sıla ile birlikte 12 canlı tespit ettik. Bir sitenin enkazı altında 8 metre aşağıda 14 yaşında bir çocuk vardı. Köpeğimle birlikte üst kattan çıkan yaratığı tespit ettik. Daha sonra 14 yaşında bir çocuk vardı. Çocuğun sağ olarak çıktığını belirten Sıla, daha sonra arama kurtarma çalışmaları sırasında kurtarılan vatandaşların yakınları tarafından sorulduğunda, “Gelip görmek isteyenler oldu” dedi.

kalecikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu