Sağlık

Hastalıkları Önler! Turp İnsanların Uyku Alışkanlıkları

Sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için uykumuza dikkat etmemiz gerektiğini büyüklerinizden en az bir kez duymuşsunuzdur. Görünüşe göre bilim de bunları doğruluyor. Uyku uzmanları, hangi uyku alışkanlıklarının hastalıkları önleyebileceği konusunda bir çalışma yaptı. Detaylar için haberimize gelin. ?

Kaynak:https://bestlifeonline.com/bedtime-ha…

Uyku hepimiz için önemli bir eylemdir.

Mayo Clinic, uyku sırasında bağışıklık sisteminin sitokin adı verilen uykuyu teşvik eden proteinleri salgıladığını belirtiyor. Enfeksiyon, inflamasyon veya stres durumlarında bu sitokinlerin miktarının artması gerekir. Doğal olarak az uyuyan bireylerde bu eksiktir. Yedi ila dokuz saatten az uyuyan bireylerde enfeksiyonla mücadele eden antikorların ve hücrelerin azaldığını da belirtmeliyiz.

Belki de hiç hastalanmayan bireylerin uyku alışkanlıklarından ders almanın zamanı gelmiştir, ne düşünüyorsunuz?

1. Yatak odası düzenine değer vermek.

Nadiren hasta olan bireylerin ortak alışkanlıklarına baktığımızda ilk karşılaştığımız faktör yatak odalarının rahatlatıcı bir ortama sahip olmasına dikkat etmeleridir.

Columbia Üniversitesi’nden Ryan Sultan, ideal bir uyku ortamının karanlık, sessiz ve serin olması gerektiğini vurguluyor. Işığa maruz kalmanın, bağışıklık sistemini zayıflatabilen uyku düzenleyici hormon melatonin üretimini olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

2. Mavi ışıktan uzak durmak.

Telefon, tablet ve bilgisayarların yaydığı mavi ışık melatonin üretimini olumsuz etkiliyor. Melatonin, sağlıklı uyku düzeni sağlar ve hücrelerin hasar görmesini önlemeye yardımcı olan antioksidan özellikler sağlar, bu da vücudun patojenlere karşı direncini artırır. Bu nedenle vücudunuzun doğal bir şekilde dinlenmeye geçebilmesi için yatmadan en az bir saat önce ekran başında kalma süresini sınırlamanızı öneririz.

3. Uyumadan önce ağır yiyecek ve içecekleri tüketmekten kaçının.

Yatmadan önceki saatlerde ne yediğinizden ziyade nasıl yediğiniz uykunuzun kalitesini belirleyebilir. Nadiren hastalanan bireyler, yatmadan önceki saatlerde daha sağlıklı beslenmeye ve daha küçük porsiyonlar yemeye dikkat ediyor.

Bu konu hakkında Dr. Shariff şunları söylüyor:

‘Sağlıklı beslenme, uyku kalitemizi ve genel sağlığımızı belirlemede çok büyük bir faktördür. ‘Yatmadan önce yenen ağır bir yemek, şekerli bir atıştırmalık ya da uyurken hazmedilmeye devam edilen gazlı bir içecek uyumayı zorlaştırabilir.’

4. Tüketilen alkol miktarı azdır.

Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen bireylerin özellikle uykuya geçiş döneminde alkol tüketimini sınırlamalarının önemini vurguluyor. Bu durumun iki temel nedeni bulunmaktadır. Birincisi, alkol tüketimini azaltmak uyku sistemindeki bozuklukları en aza indirebilir. İkinci olarak alkol alımınızı sınırlamak bağışıklık sisteminizin daha etkili çalışmasını sağlayarak genel sağlığınıza katkıda bulunur.

5. Nefes egzersizleri veya meditasyon yapmayı bilmek.

Sultan, derin nefes alma, ilerleyici kas gevşetme ve meditasyon gibi gevşeme tekniklerinin uykuya geçişi kolaylaştırmakta etkili olabileceğini belirtiyor. Bu yöntemlerin uyku kalitesini artırdığını ve stres hormonlarını azalttığını belirtiyor. Sürekli yüksek voltaj seviyeleri bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu nedenle gerginliği azaltmak ve vücudun savunma mekanizmalarını güçlendirmek için meditasyon yapabilirsiniz.

6. Makul bir uyku ve uyanma saatine sahip olmak.

Düzenli bir uyku programına sahip olmanın değeri genellikle göz ardı edilir. Ancak makul bir uyku ve uyanma saati belirlemek, bireylerin hayatlarını gerekli uyku süresini sağlayacak şekilde düzenlemelerine yardımcı olur. Atılacak ilk adımlardan biri sistematik bir program oluşturmaktır. Her gün farklı saatlerde yatıp uyanırsanız biyolojik saatiniz bozulur ve sabah uyanmanızı zorlaştırır. Bu da gün boyu yorgunluk hissi yaratır.

haberpolatli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu