Haber

İngiltere’den AB’ye “Falkland Adaları” tepkisi

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Avrupa Birliği’nin (AB) yayınladığı bildiride, Arjantin’in verdiği isim olan “Malvinas Adaları”nın yanı sıra “Falkland Adaları” ibaresine yer vermesiyle Avrupa Birliği’ni (AB) eleştirdi.

Bakan Cleverly, Twitter’da yaptığı paylaşımda, Falkland Adaları vatandaşlarının yüzde 99,8’inin İngiliz ailesinin bir parçası olmak için oy kullandığını hatırlattı. Cleverly, “Arjantin ve AB, demokratik tercihlerini dinlemeli.” dedi. sözünü kullandı.

“AB, ADALARDAKİ KONUMUNUN DEĞİŞMEDİĞİNİ ‘Özür Diliyorum’ KELİMESİNİ SEÇEREK GÖSTERDİ”

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın bir sözcüsü, AB’nin Falkland Adalılarının kendi geleceklerine karar verme hakkını sorgulamasının “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Sözcü, AB’nin adalar konusundaki tutumunun “üzücü sözler seçiminden sonra değişmediğini” belirterek, İngiltere’nin Falkland Adaları’nın kendi kaderini tayin hakkını tüm uluslararası forumlarda savunmaya devam edeceğini kaydetti.

AB ve Latin Amerika ve Karayip Topluluğu (CELAC) zirve bildirisinin bir bölümünde, “Malvinas Adaları/Falkland Adaları üzerindeki egemenlik sorunuyla ilgili olarak AB, CELAC’ın diyaloğun değerine ve uyuşmazlıkların barışçıl çözümünde uluslararası hukuk.” terim kullanıldı.

FALKLAND ADALARI

Falkland Adaları’nın egemenlik statüsü, İngiltere ve Arjantin arasında bir sorun olmaya devam ediyor. İngiltere’nin 1833’te egemenliğini ilan ettiği 12.000 metrekarelik Falkland Adaları, Arjantin’in güneyinde Atlantik Okyanusu’nda yer alıyor. İngiliz denizaşırı toprakları olan adalar, savunma ve dış ilişkiler için İngiltere’ye bağımlıdır.

Arjantin, İspanya’dan bağımsızlığını kazanmasının ardından “Malvinas” adını verdiği Falkland Adaları’nı dolaylı olarak miras aldığı konusunda ısrar ediyor.

Arjantin ve İngiltere’nin uzun yıllardır egemenlikleri konusunda anlaşmazlığa düştüğü Falkland Adaları’nda, “İngiliz denizaşırı toprağı olarak kalmak istiyor musunuz?” sorusuna halkın yüzde 99,8’i “evet” yanıtını verdi.

1982’de Arjantin’in adalara düzenlediği askeri operasyonda 650 Arjantinli ve 255 İngiliz askeri öldürüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu