Ekonomi

Merkez Bankası enflasyon iddiasını artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, piyasaların yakından takip ettiği enflasyon raporunu açıkladı.

Enflasyonla kararlılıkla mücadele ettiklerini belirten Hafize Gaye Erkan,   “Yüksek ve değişken enflasyonu kontrol etmek uzun ve zor bir süreç olacak.”söz konusu. TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58’den yüzde 65’e çıkarıldı.

Erkan, Mayıs 2024’te enflasyonun zirveye ulaşacağını, ardından enflasyonla mücadele sürecinin başlayacağını söyledi.

TCMB Lideri, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar mali sıkılaştırmanın süreceğini açıkladı.

Erkan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

TCMB olarak bizim görevimiz fiyat istikrarı doğrultusunda enflasyondaki düşüşün bir an önce sağlanmasıdır.

“ENFLASYONU KONTROL ALTINA ALMAK UZUN VE ZOR OLACAK”

Enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Yüksek ve değişken enflasyonu kontrol altına almak uzun ve zorlu bir süreç olacaktır.

Tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Parasal sıkılaştırmanın etkileri zamana yayıldı.

Yurt içi talepte dengelenme konusunda şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz.

“2024 YILININ İKİNCİ YARISINDA ENFLASYONDAN DÜŞÜŞ SÜRECİ”

Enflasyondaki düşüş sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını bekliyoruz.

Küresel büyüme zayıflarken, öncü göstergeler küresel yavaşlamanın devam ettiğine işaret ediyor.

“ENFLASYONDA PORTFÖY ÇIKTI RİSKİ”

ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ve jeopolitik risk algısı sonucunda son aylarda gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışları gözleniyor. Bu çıkışlar enflasyon görünümü açısından risk oluşturmaktadır.

“ŞOKLAR BİR ARADA YAŞANDI, BEKLENTİLER BOZULDU”

Haziran-Eylül döneminde enflasyonun belirleyici unsurları arasında akaryakıt öne çıktı. Ayrıca döviz kurundaki artış maliyet kanalıyla etkili oldu. Ayrıca vergilerde ve yönetilen fiyatlarda da güncellemeler kısa sürede gerçekleşti. Şokların eş zamanlı yaşanması beklentilerde bozulmaya neden oldu. Enflasyonu etkileyen temel unsur talebin yapısı ve talebin dengelenmesidir. Eylül ayı enflasyonu, Ekim ayı yüksek frekanslı verileri ve tüm öncü göstergeler söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığı yönünde.

“TALEP FAZLASI KADEMELİ OLARAK GİDERİLİYOR”

Talepteki güçlü eğilim devam etse de bazı göstergeler fazlalığın kademeli olarak ortadan kalktığı yönünde. Toplam talep koşulları enflasyonist olmaya devam ediyor.

İkinci çeyrekte zirveye ulaşan çıktı açığı azalmış olsa da üçüncü çeyrekte halen pozitif bölgede bulunuyor. Güçlü tüketim talebi, cari denge kanalıyla hem cari dengeyi hem de enflasyonu etkiledi.

“KİRA FİYATI ARTIŞLARINDA YAVAŞLAMA İŞARETİ ALIYORUZ”

Yıllara yayılan yüksek enflasyon sonucunda hizmet kümesinin katılaşmasında kiralar da etkili oluyor. Kiralardaki artış yüksek oranda devam ediyor. Büyükşehirlerde kiralık konut ilanlarındaki fiyat artışlarının yavaşladığı sinyallerini alıyoruz. Enflasyona yansıması zaman alacak.

“ENFLASYON BEKLENTİLERİNDEKİ BOZULMA YAVAŞLADI”

Enflasyondaki ataletin kırılması beklentilerin sabitlenmesine bağlıdır. Enflasyon beklentilerindeki bozulma aydan aya yavaşladı. Ekim ayına ilişkin öncü göstergeler aylık enflasyondaki düşüşün devam edeceğine işaret ediyor.

Parasal sıkılaştırma sürecini bütünsel olarak tasarladık. Faiz artırımı, niceliksel sıkılaştırma ve seçici kredi sıkılaştırması yaptık. Parasal sıkılaştırma adımlarımızın birikimli etkileriyle enflasyonun ana eğilimini zayıflatmaya devam ederek 2024 yılında enflasyonla mücadeleyi sağlama kararlılığındayız.

“Bireysel KREDİ BÜYÜMESİNDE NORMALLEŞME BAŞLADI”

TL mevduata yönelik adımlarımız nakit transfer mekanizmasının güçlendirilmesi açısından kritik önem taşıyor. Siyasi faizin mevduat faizine aktarımı güçlendi. Ticari kredi faiz oranları ile mevduat arasındaki negatif fark sona erdi ve sağlıklı bir istikrar sağlandı. Bireysel krediler önemli ölçüde yavaşladı. Kredi kartıyla yapılan harcamalar yüksek kalsa da daha ılımlı bir çizgiye doğru ilerliyor. Bireysel kredi büyümesi normalleşmeye başlamış, ticari kredi büyümesi ise istikrarlı ve istikrarlı bir yapıya kavuşmuştur. Ticari kredi büyümesinde özel bankalar da etkili bir rol oynamaya başladı.

“TL’NİN PAYI YÜZDE 5 ORANINDA ARTTI”

TL tasarruf araçlarına ve vadeli mevduata talep arttı. TL mevduatın toplam içindeki payı yüzde 5 arttı.

“KKM 300 MİLYAR LİRA AZALDI”

Rezervlerimizde artış devam ediyor. Toplam döviz korumalı mevduat 300 milyar lira azaldı. KKM bakiyesinin azalması mevduata geçiş stratejimizin doğru yolda olduğunu gösteriyor.

Risk primi ve ima edilen döviz kuru oynaklığı bariz bir şekilde iyileşti. Olumsuz küresel gelişmelere rağmen finansal koşullar istikrarlı seyrini sürdürüyor.

ENFLASYON TAHMİNLERİ GÜNCELLENİYOR

 

2023 sonu enflasyon beyanımızı yüzde 65 (önceden yüzde 58), 2024 için yüzde 36 (önceden yüzde 33), 2025 için ise yüzde 14 (önceden yüzde 15) olarak güncelledik.

“KASIM, OCAK VE MAYIS AYLARINDA GEÇİCİ ARTIŞLAR OLACAK”

Kasım, Ocak ve Mayıs aylarında aylık enflasyon patikasında süreksiz artışların yaşanacağını tahmin ediyoruz. Kasım ayında doğal gaz kullanımının artması enflasyonda süreksiz bir yükselişe neden olacak. Taban fiyat Ocak ayından itibaren geçerli olacak.

“ENFLASYON MAYIS 2024’TE ZİRVEYE ULAŞACAK”

Enflasyon Mayıs 2024’te zirveye ulaşacak. Daha sonra enflasyonla mücadele süreci başlayacak. Halen enflasyondaki düşüş öncesi öngördüğümüz geçiş dönemini yaşıyoruz. Enflasyonda sürekli bir yükseliş görüyoruz. Bu süreçte daima enflasyonun düşmesine zemin hazırlıyoruz.

“PARA SIKIŞMASI DEVAM EDECEK”

Enflasyon görünümünde net bir iyileşme sağlanana kadar nakit sıkılaştırmaya devam edeceğiz. “Etkilerini 2024’te büyük ölçüde göreceğiz.”

“ENFLASYON YÜZDE 70-75’E ÇIKACAK”

Soruları yanıtlayan TCMB Başkanı Erkan, önümüzdeki yıl mayıs ayında enflasyonun zirve noktasının yüzde 70-75 aralığında olacağını, mayıs ayından sonra atılan adımların birikimli etkisiyle tepeden hızlı bir düşüş beklediklerini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu