Yaşam

Mutfağımızın Vazgeçilmezi Enginarın Faydaları Nelerdir?

Türk mutfağı denilince insanların aklına genellikle hamur işleri ve et yemekleri gelir. Evet her biri birbirinden güzel ama bizim mutfağımızın sebze yemeklerinin yeri ayrı. Özellikle ülkemizin Akdeniz ve Ege bölgelerinde sebzelerle gerçek yemek mucizeleri yaratılıyor. Bu sebzelerden biri de enginardır. Enginar kalbi olarak adlandırılan yapraklarındaki ana etli kısım,En lezzetli yemeklerin mimarıdır.

Enginar tanımları bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Bazıları sadece kaynatıp üzerine limon ve zeytinyağı eklerken, bazıları da güzel bir yemek yapmak için birçok baharat ve bakliyatla karıştırır. Nasıl yenirse yensin enginar sadece lezzetli olmakla kalmaz, içindeki doğal bileşenler sayesinde vücudumuza sayısız olumlu katkı sağlar. Gelin Gelin enginarın faydalarına daha yakından bakalım.Ve yemek yediğimizde vücudumuza nasıl olumlu etkileri olduğunu görelim.

Enginarın faydaları nelerdir?

  • Besin açısından son derece zengindir.
  • Enginar gerçek bir kolesterol dostudur.
  • Kan basıncını dengeleyerek kan basıncını düzenler.
  • Karaciğerinizin yenilenmesini sağlar.
  • Enginar tam bir bağırsak dostudur.
  • Kan şekerini dengeleme özelliğine sahiptir.
  • Enginar yiyerek kanser riskini azaltmak mümkündür.
  • Sağlıklı bebekler için hamilelik döneminde enginar yemeniz önerilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.

Besin açısından son derece zengin:

  • 129 gram çiğ enginar içerisinde;
    • 13.5 gram karbonhidrat
    • 6.9 gram lif
    • 4.2 gram protein
    • 0.2 gram yağ
    • yüzde 25 C vitamini
    • yüzde 24 K vitamini
  • 120 gram pişmiş enginarın içerisinde;
    • 14.3 gram karbonhidrat
    • 6.8 gram lif
    • 3.5 gram protein
    • 0.4 gram yağ
    • yüzde 15 C vitamini
    • yüzde 22 K vitamini

Çiğ ve haşlanmış enginarın bir porsiyonunda bulunan besin değerleri genel olarak bu durumdadır. Yaklaşık 60 kalori olan bir enginar aynı zamanda. folat, magnezyum, demir, fosfor ve potasyum bulunan. Aynı zamanda antioksidanlar açısından da zengindir. Bu kadar güçlü bir besin değerine rağmen, düşük karbonhidrat ve yağ bileşenleri büyük bir avantajdır.

Enginar gerçek bir kolesterol dostudur:

Enginar kalbi bir sebze olarak yüksek besin değerine sahiptir ancak defalarca çöp olarak atılan yaprakları da bir o kadar faydalıdır. Bir çalışmada 700 kişiye 13 hafta boyunca enginar yaprağı ekstresi verildi ve Kötü kolesterolün yüzde 30 oranında düştüğü gözlemlendi. Aynı çalışmada trigliseridin de yüzde 22 oranında azaldığı gözlemlendi. İçeriğindeki zengin antioksidan bileşenleri sayesinde kesin olmamakla birlikte uygun kolesterolü yükselttiği düşünülmektedir.

Kan basıncını dengeleyerek kan basıncını düzenler:

Yüksek tansiyon hastalarının en büyük sorunu düzensiz tansiyondur. Kan basıncı, sistematik olmayan kan basıncı nedeniyle çok fazla yükselebilir. Enginar, bulunan zengin potasyum sayesindeKişinin tansiyonunun dengelenmesine ve dolayısıyla tansiyonunun düzenlenmesine yardımcı olur.

Karaciğerinizin yenilenmesini sağlar:

Özellikle yoğun alkol kullanımı ve şeker tüketimi nedeniyle karaciğer zarar görür. Neyse ki karaciğerimiz kendini yenileyen bir organ ama desteğe ihtiyacı var. Bu taban enginardan geliyor. Özellikle enginar yaprakları. karaciğerin kendini yenileme sürecini hızlandırarak Safra üretmesini ve böylece atık toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Aynı zamanda karaciğeri koruma görevi de vardır.

Enginar bağırsak dostudur:

Enginar, inülin lifi adı verilen bir tür lif içerir. Bu lif sindirim sistemini düzenler. İshal ve kabızlık gibi problemlerin oluşmasını engeller. Aynı lifin probiyotik özelliği de mide bulantısı, mide ekşimesi ve şişkinliği önler. Bağırsak dostu bakteri oluşumunu artıran enginar, kolon kanseri riskini azaltıyor.

Halk arasında irritabl barsak sendromu olarak bilinen İrritabl Bağırsak Sendromlu kişilerde karın ağrısı, ishal, kramp, kabızlık ve şişlik gibi sorunlar görülür. enginar yaprağı Bağırsak bakterilerini dengelediği içinÖzellikle son derece ağrılı olabilen kas spazmlarını önler.

Kan şekerini dengeleme özelliğine sahiptir:

Enginarın kendisi veya enginar göbeği kullanılarak yapılan bir ekstrakt, alfa-glukosidaz aktivitesini azaltır. Bu aktivite azaldığında kan şekeri düşer. Yani enginar, yüksek şekerden muzdarip şeker hastaları için olumlu bir etkiye sahiptir. Ancak konuyla ilgili çalışmalar kesin değildir.

Enginar yiyerek kanser riskini azaltmak mümkündür:

Enginarda rutin, quercetin, silymarin ve gallik asit adı verilen birçok farklı antioksidan bulunmaktadır. bunların her biri Kanseri önlemede etkili olduğu bilinmektedir.Henüz kesin olmamakla birlikte hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar silymarin adlı antioksidanın cilt kanserine karşı hem önleyici hem de güzelleştirici etkisi olduğunu gösteriyor.

Sağlıklı bebekler için hamilelikte enginar yemeniz önerilir:

Son yıllarda yapılan araştırmalar anne karnında büyüyen bebeğin folik asit sayesinde olası doğum kusurlarından korunduğunu ve gelişiminin çok daha sağlıklı olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle hamilelere bu süreçte folik asit takviyesi yapılır. Elbette gerektiğinde destek alınmalı ama önce doğal yollara başvurmalıFolik asit ve folik asit açısından son derece zengin olan enginarı hamilelik döneminde diyetinizden çıkarmamalısınız.

Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur:

Ne demiştik; Enginar C vitamini, K vitamini, antioksidanlar, folat, magnezyum, demir, fosfor ve potasyum içerir. Bütün bunlara baktığımızda herhangi bir hastalığınız olup olmadığı Bağışıklık sistemini güçlendiren bileşenlerin olduğunu görüyoruz. Yani hastalanmadan düzenli olarak enginar yiyerek her türlü hastalığa yakalanma riskini azaltmak mümkün.

Enginar yiyemeyenler enginarın zararları nelerdir?

Enginar faydalıdır ama her zaman herkes için değil. Örneğin, diüretik almak veya Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları için tedavi görüyorsanız enginar sizin için iyi olmayabilir. Kan şekerini ve kan basıncını düzenler. Özellikle yemek olarak tüketmiyorsanız ve özünü tüketiyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Türk mutfağının vazgeçilmez sebze yemeklerinden biridir. Enginarın faydaları nelerdir? sorusunu cevaplayarak vücudumuza olan olumlu etkilerinden bahsettik. Söylediklerimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık bahislerinde olduğu gibi enginar tüketimi konusunda da en doğru ve spesifik bilgiyi uzman bir doktordan almanız gerektiğini unutmayın. Enginarın lezzetli tariflerini biliyorsanız yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu