İş

DİSK’ten Asgari Ücret Açıklaması!

Türkiye Devrimci Personel Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), asgari ücret belirleme kurulu toplantısının yapıldığı bugün düzenlediği basın toplantısında, “İşçi sınıfını asgari ücrete mahkum etmeyin, kolektifin kapsamını genişletin” açıklaması yaptı. pazarlık anlaşması”

DİSK’in asgari fiyata ilişkin görüş ve tekliflerinin açıklandığı basın toplantısında, DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Lider İskhaz Çerkezoğlu, 2022 yılı sonunda hükümet ve patronlar tarafından tek taraflı olarak belirlenen 2023 yılı asgari fiyatının, personeli aylardır açlık sınırının altında ücrete mahkum etti. Personelin yüksek enflasyon koşullarında büyük bir geçim çabası gösterdiğini vurgulayan Çerkezoğlu, “Bugün gelir eşitsizliğinin arttığı bir süreçte siyasi iktidar ve patronların iş birliği ile taban fiyatı belirlemenin ağır sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz. tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir artış göstermiştir. Artan maliyet ve artışlar karşısında alım gücünün düşmesi nedeniyle asgari fiyat yıl içinde ikinci kez güncellenecektir. Bildiğiniz üzere bugün Asgari Fiyat Tespit Kurulu toplanıyor. DİSK olarak Asgari Fiyat Tespit Komisyonunda yer almamamıza rağmen işyerlerinden meydanlara kadar gösterdiğimiz çaba, hazırladığımız bilimsel raporlar ve gelen taleplerle yıllardır taban fiyat çabasının merkezi olduk. işçi sınıfı tarafından karşılandı. Bu nedenle Taban Fiyat Tespit Kurulu ikinci kez toplanırken DİSK’in görüş, teklif ve taleplerini burada sizlerle ve tüm işçi sınıfıyla paylaşmak istedik. Öncelikle asgari fiyatın belirlenmesinde tek yetkili organ olan Taban Fiyat Tespit Komisyonu’nun yapısının demokratik olmadığının altını bir kez daha çizmek gerekiyor. Patronların ve hükümetin tek taraflı olarak asgari fiyatları belirleyebildiği bir fiksasyon süreci başından itibaren demokratik değildir. Asgari fiyatın sembolik bir fiyat olmaktan çıkıp ortalama fiyat haline geldiği bir ülkede, patronların ve hükümetin tek taraflı olarak fiyat belirleyebildiği bir sistem haktan, hukuktan ve adaletten uzaktır.

DİSK’ten Minimum Fiyat Önerisi!

Rakam olarak taban fiyatın tek bir işçi üzerinden hesaplandığına işaret eden Çerkezoğlu, asgari ücretin işçinin ailesiyle birlikte yaşayabileceği yoksulluk sınırı rakamlarının dikkate alınması gerektiğini belirtti. Çerkezoğlu sayıyı söylemezken, “Çalışan ailesiyle geçinebilir dediğimizde, reel enflasyon karşısında kayıp ve büyüme yansıtılacak, 2 varsayımı ile yoksulluk sınırı kadar bir gelir girilmelidir” dedi. İşçiler bir evde çalışıyor, aslında bir dizi rakam söylüyoruz. Asgari fiyat belirleme kurulundan beklentimiz, tüm bu kriterler üzerinden milyonlarca işçiyi alım gücünü korurken yoksulluğa mahkûm etmeyecek bir taban fiyat belirlemesidir. DİSK’in bu konudaki önerisi, enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar taban fiyatı yılda dört kez güncellemektir. Bu süreçte bu gerekli. Artışlar azalıyor. Emekli maaşları çok daha düşük ve en düşük emekli maaşı taban fiyata yükseltilmelidir. İnsanca yaşanabilir bir taban fiyat için her zaman yan yana mücadele edeceğiz. Kamu personeli ile özel sektör çalışanları arasındaki farklar ortadan kaldırılmalıdır.”

Asgari Fiyat Sürecinin Belirlenmesi

  • Minimum fiyat belirlenirken bu ülkedeki en düşük fiyat değil ortalama fiyat belirlenir. Ülkemizde taban fiyat civarında ve hatta taban fiyatın altında fiyatlarla milyonlar istihdam edilmektedir. AB ülkelerinde taban fiyat civarında bir ücretle çalıştırılanların ortalama oranı yüzde 4 iken, ülkemizde bu oran yüzde 50 civarında. Türkiye işçi sınıfı taban fiyat ve onun çevresindeki fiyatlara mahkûm edilmiştir.
  • Yoksul milyonların harcamaları gıda, barınma ve ulaşımda sıkıştı ve satın alma güçleri aşınmaya devam ediyor. Kaşıkla yapılan fiyat artışları, haksız vergi sistemi ve yüksek enflasyon üzerinden kaşıkla alınıyor. TÜİK Hanehalkı Tüketim Harcamaları (2022) Araştırmasına göre en yoksul yüzde 20’lik kesimin (17 milyon kişi) gelirinin üçte ikisi kira ve gıda harcamalarına gidiyor. Birleşik Metal-İş Sınıfı Araştırma Merkezi’nin (BİSAM) 2023 yılı Mayıs ayı verilerine göre açlık sınırı 10.072 lira, yoksulluk sınırı ise 34.838 lira. Türkiye’deki ortalama fiyatları bu rakamlarla karşılaştırdığımızda asgari fiyatın milyonların sorunu olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz.
  • TÜİK’in bastırdığı enflasyon rakamlarına atıfta bulunularak sıklıkla kullanılan “asgari ücreti enflasyonla ezmedik” telaffuzu gerçeklerden uzaktır. TÜİK, hem mahkeme kararlarına rağmen enflasyonun temeli olan fiyat listesini saklamaya devam ederek hem de enflasyonu düşük göstermek için doğal gaz için devlet bazını bile kullanarak inandırıcılığını ve inandırıcılığını tamamen yitirmiştir.
  • Emeği ucuzlatmaya ve ücretlerin baskı altına alınmasını tercih etmeye dayalı politikalar sonucunda kamu ile özel sektör arasındaki fiyat uçurumu artıyor! Kamu çalışanlarının brüt ücreti 21.750 TL olurken, özel bölümde brüt taban fiyatı 10.008 TL. Devlette ve özel sektörde taban fiyatın farklı olması eşitlik unsuruna aykırıdır. Türkiye’de sendikalaşmanın bastırılması, toplu sözleşme kapsamının daralması ve grev yasağının bir sonucu olarak özel sektörde asgari ücretle çalışanların oranı hızla artıyor.

  Acil Durumda Alınacak Önlemler

  • Türkiye’yi taban ücretliler ülkesi haline getirenler bu politikadan derhal vazgeçmelidir. Personel sınıfının taban fiyat baskısından kurtulabilmesi için sendikalaşma ve grev hakkının önündeki tüm sorunların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Acil bir adım, toplu iş sözleşmelerinin kapsamını genişleterek genişletmektir. Uzatma bizim maddelerimizde var ve çalışanların kendi iş kollarında toplu iş sözleşmelerinden yararlanmalarını sağlamak oldukça kolay. İşçilerin taban fiyat kınamasına son vermek istiyorsak uzatmanın bir an önce gündeme alınması gerekiyor.
  • Asgari fiyat belirleme süreci demokratikleştirilmeli, diğer işçi konfederasyonlarının katılımı sağlanmalı, patron ve hükümetin ortak kararıyla asgari fiyat ilanının önüne geçilmeli, anlaşmazlık halinde grev hakkı.
  • Asgari fiyatın belirlenmesinde TÜİK’in inandırıcı olmayan enflasyon bilgileri değil, reel enflasyon ve ekonomik büyüme ve yaşam koşulları, personelin sadece kendisinin değil, ailesinin de geçimini sağlayabilmesi gerektiğini söyleyen uluslararası standartlar dikkate alınmalıdır. dikkate alınır.
  • Her zaman söylediğimiz gibi taban fiyat belirlenirken bir evde iki kişi çalışıyorsa yoksulluk sınırının üzerinde gelirin o eve gireceği garanti edilmelidir.
  • Kamu personeli ile özel şube çalışanları arasındaki fiyat farklılıkları ortadan kaldırılmalıdır.
  • En düşük emekli maaşı da asgari fiyat düzeyinde belirlenmelidir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu