Yaşam

Kimin Ne Zaman İnşa Ettiği Bilinmeyen Ada Şehri: Nan Madol

2016 yılında UNESCO tarafından “Dünya Mirası” ilan edilen Nan Madol, “Pasifik’in Venedik’i” olarak da biliniyor. New York’tan biraz daha küçükTarihi kadim olan bu gizemli yerin kalıntıları çok eskilere dayanmaktadır.

250 milyon ton volkanik kayadan inşa edilen Nan Madol hakkında şimdilik çok az şey biliyoruz. “gizemli ada” olarak anılır. Bakalım gizemli şehir hakkında edineceğiniz bilgilerden sonra siz ne düşüneceksiniz?

Tarihi ve yapımında kimin rol oynadığı hala bir muamma.

Mikronezya Federal Devletleri’nin güneyinde yer alan Nan Madol harabeleri, ana ada olan Pohnpei ile Temwen Adası arasında bulunur. Pozisyonunu biliyoruz ama bu yeterli değil.

Üç tarafı sularla kaplı, etrafı taş duvarlarla çevrili bir gölet içine kurulmuş bu şehir, devasa uçurumların ölçekleri5 ile 40 ton arasında değişmektedir.

İlk Avrupalı ​​kaşifler 1800’lerde Nan Madol’a vardıklarında buldukları şey karşısında oldukça şaşırdılar. Temelleri sular altında kalan bu yer nasıl ayakta duruyordu?

Uzmanlar, çözülemeyen bir gizem haline gelen kent hakkında farklı görüşlere sahip. Ana akım araştırmacılar, Nan Madol’un MS 2. yüzyılda inşa edildiğini düşünüyor, ancak bu tarih inşaatla ilgili değil. adada bulunan en eski insan kalıntılarının tarihikarşılık gelir.

Bu teoriyi destekleyen kanıtlardan biri de Nan Madol’un temellerinin sular altında kalmış olmasıdır. Muhtemelen su altında bu kadar büyük kayalar inşa edemezlerdi… Bu detay şehrin ilk kurulduğu zaman. Deniz seviyesinden yukarıda O olduğunu ve sonra battığını gösterir. Ancak bu yaklaşım jeologlar tarafından desteklenmiyor.

Pohnpei Adası sular altında değilken Nan Madol’un kalması normal miydi?

Nan Madol yakınlarında bulunan Pohnpei Adası, onu batıran bir olaydan hiç etkilenmedi. Peki, gizemli şehir nasıl sular altında kaldı? Bu konu hakkında bugüne kadar 2 teori üretilmiştir; Birincisi yükselen okyanus sularıyla ilgili. mantıksal ve bilimselbir diğeri argümanlara dayanırken, eski bir efsaneye karşılık gelir.

Sokakların ve mezarlıkların sular altında kalması, şehrin ilk başta su yüzüne çıkmış olma ihtimalini güçlendiriyor.

Tarihçilere ve jeologlara göre, son büyük ölçekli buzullaşma 14.000 yıl önce meydana geldi. Dünyanın büyük bir bölümünü kaplayan buzlar eridi ve Pasifik Okyanusu 100 metreye kadar neden oldu. Dolayısıyla bu teori Nan Madol’un ana araştırmacıları tarafından kabul edilmese de yapımı 14.000 yıl öncesine dayanmaktadır.

Dalgıçlar tarafından yapılan inceleme, araştırmacıların şehrin sular altında kalan kalıntılarını gözlemlemelerini sağladı. Sadece bazı eski yöntemler değil, aynı zamanda bir adacık modülü olan sokaklar ve mezarlıklarAyrıca birde şu var.

Ancak bu başka soruları da gündeme getiriyor. 100.000 metrik tondan fazla bazalt taşı adaya nasıl taşındı?

Efsaneye göre, Olishpa ve Olosohpa adlı ikiz büyücüler sahip olmak. “Batı Katau” denen efsanevi bir yerden kanoyla Nan Madol’a geldiler.

Yerleştikten sonra, tarım tanrısı Nahnisohn Sahpw’a tapınmak için bir sunak inşa etmeye başlarlar. Efsaneye göre uçan bir ejderhayı kontrol ediyor büyülü güçler kullanmakve devasa taşların hatasız adaya yükselmesine neden olduklarını.

Neye inanırsanız inanın, gizemli Nan Madol şehrinin hikayesi hala bilinmiyor.

bu konu hakkında fikirleriniz veya teorilerinizVarsa yorumlarda buluşalım.

Kaynaklar: Atlas Obscura, Nasıl ve Nedenler

 

selim-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu