Sıcaklıklar her geçen gün yükselirken, Bilim İnsanları Çözüm Olarak Asteroide ‘Şemsiye’ Eklemeyi Teklif Etti
2023 yazında dünyada rekor sıcaklıklar yaşandı. Son yılların en sıcak yaz ayı henüz bitmedi ve önümüzdeki yıllar için söylenecek pek olumlu bir şey yok. Uzmanlara göre küresel ısınma nedeniyle geldiğimiz son durumda yapılacak en iyi şey doğaya daha fazla değer vermek. Ancak bu durum kısa vadede durumu kurtaracak gibi görünmüyor.
Sonunda bilim adamları iklim krizi nedeniyle artan sıcaklıklara çare buldular ama ilk bakışta hepimiz şaka yaptıklarını düşündük: Güneşin önüne gerilmiş bir şemsiye bizi sıcaktan koruyabilirdi…
Kaynak:https://www.in Independent.co.uk/space/u…
Bu yaz bitmedi! Önce El-Nino, ardından Afrika’dan gelen sıcak hava dalgası ve şimdi de Eyyam-ı Bahur’un sıcağı…
Türkiye son dönemde en sıcak günlerini yaşıyor ama dünyaya baktığımızda durum iç açıcı değil.
Uzmanlara göre havaların çok sıcak olmasının nedeni iklim krizi, küresel ısınma… Ancak buna dur demek için dört yönden başlamamız gerekiyor.
Bunun yerine bilim adamlarından acil analiz önerisi beklerken yapılan açıklamaya biraz şaşırdık, şaka gibi diyelim…
Küresel ısınmayı yavaşlatmak için önerilen çözümlerden biri, Dünya’yı Güneş’in bir kısmından korumak için bir tür güneş “şemsiyesi” kullanma fikriydi.
Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden önde gelen astronom István Szapudi bu fikri benimsedi: “Birçok kişi Hawaii’de gündüzleri dışarıda yürürken güneş ışığını engellemek için şemsiye kullanır. iklim değişikliği felaketi mi?” bulduğunu söyledi.
Dr. Szapudi, bir asteroit üzerine yerleştirilecek bir güneş kalkanı konseptinin, iklim değişikliği belasını yavaşlatabilecek bir çözüm olma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti.
Bu yenilikçi fikir, bir asteroidi güneş ışınlarına karşı bir bariyer olarak kullanmayı ve böylece Dünya’daki ısınmayı azaltmayı amaçlıyor. Szapudi’ye göre bu planın uygulanması onlarca yıl alabilir; ancak başarılı olursa, iklim krizini hafifletmeye yönelik büyük bir adım olabilir.
Dr. Szapudi, yakın zamanda bilimsel dergi PNAS’ta yayınlanan yeni bir çalışmada, dev bir kalkan yerine toplam kütleyi 100 katın altına indirebilecek bağlantılı bir karşı ağırlık kullanmayı önerdi.
Bununla birlikte, bu türden büyük bir kalkanın inşası, yerçekimi kuvvetlerini dengelemek ve güneş radyasyonunun basınç etkisini bastırmak için gereken terazilerin, hatta en hafif aletlerin kullanılmasını son derece maliyetli hale getirir. Bu, böyle bir kalkanın inşasını neredeyse imkansız hale getirir.
Yakın zamanda yapılan bir araştırma, güneş ışınlarının Dünya üzerindeki etkisini yaklaşık %1,7 oranında azaltmayı hedefleyen bir tür “şemsiye”nin gerekliliğini ortaya koydu. Bu %1,7’lik düşüş, küresel ısınmanın yıkıcı etkilerini önlemek için muhtemelen gerekli olabilecek bir azalma oranı olarak belirlendi.
Bu fikir size nasıl geliyor? Yorumlarda buluşalım…